Artikel 16 maart 2022 uit De Telegraaf:
Nederlanders kopen weer massaal woningen in België
’In Nederland zijn huizen vaak na één dag al verkocht’
Door Stijn Janssen
ANTWERPEN - Steeds meer Nederlanders kopen of huren woningen in de grensgemeenten in de Belgische provincie Antwerpen. Waar vroeger vooral rijke Nederlanders om fiscale redenen de grens overstaken om in grote panden te resideren, is nu ook ’Jan met de pet’ actief op de Kempense vastgoedmarkt. „De huizen in Nederland zijn veel te duur geworden”, zo verduidelijkt Karel Vanacker, zaakvoerder van het makelaarskantoor ERA ONE. „Voor 300.000 euro heb je er zelfs geen woning meer.”
In het verleden kwamen rijkere Nederlanders, vooral om fiscale redenen, zich in de Kempense en Antwerpse grensgemeenten vestigen. Ze kochten of bouwden grote villa’s in de gekende woonwijken van Brasschaat, Schilde, Oud-Turnhout of Hoogstraten. Toen deze belastingvoordelen wegvielen, stopte ook de migratie van deze zogenaamde ’fiscale vluchtelingen’. Een deel van hen keerde de voorbije jaren zelfs terug naar hun vaderland. Maar nu zien vastgoedmakelaars de Nederlanders weer in groten getale opduiken in de grensstreek.
Tweede golf Nederlanders
„De afgelopen een tot twee jaar is er een tweede golf Nederlanders opgekomen met een grote belangstelling voor onze Belgische woningmarkt”, stelt Karel Vanacker, die onder meer in Hoogstraten een vastgoedkantoor uitbaat. „Ze zijn niet meer zoals vroeger op zoek naar de grote villa’s van miljoenen euro’s. Nee, al het vastgoed ten zuiden van de grens interesseert hen. Ook de meer betaalbare woningen komen in hun vizier.”
Ook Maarten de Boer, vastgoedadviseur bij De Boer & Partners in Mol, bevestigt die stijgende Nederlandse interesse. „We zien zeker een enorme instroom van Nederlanders in de grensgemeenten, zowel bij het verhuren als het verkopen van woningen”, beaamt hij. „Tot de grensstreek behoren alle gemeenten in een straal van 25 kilometer rond de grens. Het gaat dan om gemeenten als Mol en Balen. Maar nog sterker is hun aanwezigheid in dorpen die pal op de grens liggen. Ik denk dan aan Poppel, Weelde en Ravels. Daar kopen momenteel meer Nederlanders dan Belgen woningen. Ik heb geen exacte cijfers, maar ik schat dat vandaag in die dorpen zes tot zeven op de tien kopers Nederlanders zijn. Ongeveer tien jaar geleden was er in de regio sprake van een leegloop aan Nederlanders. Nu keren ze terug.”
Extreme prijzen
De vraag is uiteraard waarom die Nederlanders massaal naar de Kempen komen afgezakt. „Betaalbaar wonen in Nederland bestaat bijna niet meer”, zo stelt Vanacker het scherp. „Het is erg extreem aan het worden. Voor 300.000 euro koop je er niets meer. Als je maximumprijs 400.000 euro was, lukte dat vorig jaar nog net. Nu lukt dat zelfs niet meer. Ze hebben dus weinig andere keuze dan naar België te komen. We zijn dan ook weer zoals tien jaar geleden goede relaties aan het aanknopen met makelaars in Nederland. In kantoren in Breda krijgen ze te horen: ’Bel eens met een kantoor in Hoogstraten om iets te vinden net over de grens.’”
„In Nederland wordt er flink boven de vraagprijs van een woning geboden”, vult Maarten de Boer aan. „Ik beweer niet dat je in Nederland het dubbele van de prijs hier betaalt. Alles hangt af van de regio. Als je in het centrum van Breda wil wonen, is dat enorm duur. Daarbuiten valt het nog mee. Maar vergelijk je de prijs van een pand in een populaire Nederlandse binnenstad met die van een woning in een boerendorp bij ons, dan kan je in Nederland inderdaad wel het dubbele betalen.”
„Bovendien heeft het vastgoed in België een grotere oppervlakte dan in Nederland”, zo stelt Vanacker. „De huizen zijn hier veel groter. In Nederland is de prijs per vierkante meter drastisch hoger. Je krijgt dus meer vastgoed voor je geld. Het is twee keer winnen als je aan de grens komt wonen.”
Onrustige markt
De reden voor die grote prijsverschillen tussen Nederland en Vlaanderen ligt bij de wisselvallige Nederlandse vastgoedmarkt. „In Nederland is de vastgoedmarkt veel volatieler dan de Belgische markt”, zo legt Vanacker uit. „Dat betekent dat de prijzen van de woningen veel sneller stijgen als het goed gaat op de woningmarkt en sneller naar beneden als het slecht gaat. Zo zitten de huizen in Nederland na de twee jaar ’covidperiode’ veel sneller aan veel duurdere prijzen dan bij ons. Die prijzen zijn er nu dermate doorgedreven en willen maar niet zakken.”
„Bovendien gaat de verkoop van een woning er enorm snel”, zegt Maarten de Boer. „Huizen worden er vaak op één dag verkocht. Bij ons is de markt veel rustiger en hebben de mensen gewoon meer tijd om te beslissen.”
De Nederlanders die hier wonen, blijken van diverse pluimage te zijn. „Het is een gemengd publiek, al gaat het toch vooral om dertigers”, zegt Vanacker. „Het zijn koppels die net een gezin hebben gesticht en hun klein appartement willen inruilen voor een woning met tuin. Maar dat lukt hen niet meer in Nederland, tenzij ze veel geld hebben. Nochtans worden in Nederland, en zeker in grote steden, enorme woonprojecten gerealiseerd. Veel groter dan hier. Iedereen kent ze wel: complete wijken met dezelfde copy-pastewoningen. Ik hoorde recent dat je voor zo’n ’huisje met stadstuin’ 450.000 euro betaalt. In België heb je dat voor zo’n 250.000 tot 300.000 euro. Dat zijn enorme verschillen.”
Buitenverblijf in Antwerpen-stad
De meeste Nederlanders komen uit de grensstreek. Maar beide makelaars hebben recent ook contacten gehad met inwoners die een flink stuk dieper wonen in Nederland. „Ik had recent een dame uit Amsterdam als klant”, vertelt Vanacker. „Ze woonde met haar zoontje in een goede buurt en wilde in een goede wijk in Antwerpen komen wonen. Ze had een budget van 300.000 euro. Met dat geld kon ze in Nederland niets doen, maar hier wel.”
„Ik had laatst iemand uit Rotterdam”, zegt Maarten de Boer. „Maar dat zijn uitzonderingen. Het gaat voornamelijk over Nederlanders uit regio’s op niet meer dan een halfuur rijden over de grens. Ze komen hier wel wonen, maar blijven vaak werken in hun land.”
Toch valt het Vanacker op dat meer en meer Nederlanders verder kijken dan de grensgemeenten. „Vroeger was er vooral de interesse voor de dure panden in Schilde, Brasschaat en Hoogstraten”, zegt hij. „Nu kijken ze ook uit naar de betaalbare panden in Antwerpen-stad. Verbazingwekkend veel Nederlandse koppels van middelbare leeftijd springen in ons kantoor in het centrum van Antwerpen binnen. Ze hebben interesse in een leuk een- of tweeslaapkamerappartement in Antwerpen. Dergelijke appartementen zijn hier relatief goedkoper dan in steden in Nederland. Voor hen wordt dit een buitenverblijf, zoals voor de Vlamingen een optrekje aan de zee. Corona heeft die interesse mede veroorzaakt. Je kon tijdens een lockdown nergens naartoe. Als je dan als Nederlander op een uurtje rijden een eigen appartement in een Vlaamse grootstad hebt, voelt dat aan als ’vakantie’.”